Deze pagina is bestemd voor auteurs en beheerders en geeft beknopte informatie over de werking en gebruik van de NMP website en e-learning.
Multisite
De NMP website is een zgn. WordPress Multisite en bestaat uit een hoofdsite met informatie over en van het NMP en een subsite voor de e-learning Vakspecialist Muziek. Beide sites (‘blogs’) hebben ieder hun eigen instellingen en gebruikers. De basisfunctionaliteit van WP is uitgebreid met een aantal plugins, die zorgen voor extra mogelijkheden en helpen bij het managen en onderhouden van de site.
Bezoekers en ingelogde gebruikers met weinig rechten hebben uitsluitend met de ‘voorkant’ van de website te maken. Gebruikers met rechten om te schrijven, redigeren en/of te beheren hebben ook toegang tot de ‘achterkant’: het beheergedeelte waarin de gebruiker afhankelijk van zijn rol nieuwe content kan aanmaken, gebruikers beheren, instellingen wijzigen.
Taal
De taal in het beheergedeelte kan op Nederlands of Engels worden gezet. De Nederlandse vertalingen van veel onderdelen zijn niet altijd compleet en niet altijd even precies. Zet het beheergedeelte daarom bij voorkeur op Engels. De instelling daarvoor is te vinden onder uw gebruikersprofiel.
Rollen en rechten
Ieder gebruiker van de website heeft een rol. Een niet ingelogde gebruiker is een ‘visitor’. Een gebruiker die zichzelf registreert (of wordt geregistreerd) en vervolgens inlogt, is een ‘subscriber’. De administrator kan de rol per gebruiker voor iedere afzonderlijke site ophogen om een gebruiker binnen die site extra rechten te geven, bijvoorbeeld om berichten te kunnen schrijven en/of publiceren.
In WP zijn de volgende rollen beschikbaar:
- visitor (kan openbare content bekijken)
- subscriber (kan reacties achterlaten)
- contributer (kan berichten schrijven, maar niet publiceren)
- author (kan berichten schrijven en publiceren)
- editor (kan berichten van anderen publiceren)
- administrator (kan website en gebruikers beheren)
- super admin (kan alle websites binnen het multisite netwerk beheren)
Kijk voor gedetailleerde informatie over de rechten (‘capabilities’) van iedere rol op https://codex.wordpress.org/Roles_and_Capabilities.
Het recht om gebruikers te beheren en hun rol te wijzigen is voorbehouden aan administrators en editors. Editors kunnen geen administrator rol toekennen.
NB Editors hebben standaard in WP geen rechten voor gebruikersbeheer. In de NMP website zijn de rechten voor gebruikersbeheer aan de editor toegekend mbv de Advanced Access Manager plugin.
Naast de standaard WP rollen, zijn de volgende rollen beschikbaar:
In de hoofdsite:
- member (kan alle gepubliceerde content bekijken en reacties toevoegen)
Members hebben dezelfde rechten als subscribers, maar hebben anders dan subscribers toegang tot alle gepubliceerde content. Gebruik deze rol voor leden van het NMP.
In de e-learning:
- student (kan alle gepubliceerde content bekijken)
- teacher (kan alle gepubliceerde content bekijken)
- guest (kan alle gepubliceerde content bekijken)
Student, teachers en guests hebben dezelfde rechten als subscribers, maar hebben anders dan subscribers toegang tot alle gepubliceerde content. Gebruik deze rollen om gebruikers toegang te geven tot de e-learning.
Iedere gebruiker die is ingelogd en naar de e-learning gaat, wordt – indien deze nog niet in de e-learning is geregistreerd – aangemeld als subscriber. De administrator of editor kan daarna volstaan met het wijzigen van de rol van de betreffende gebruiker om toegang te geven tot de e-learning en hoeft in dat geval dus geen nieuwe gebruiker aan te maken.
Contenttypes
Gebruikers met de juiste rechten kunnen nieuwe content aanmaken of bewerken. Er zijn vier typen contenttypes:
- Berichten (‘posts’) voor snelle berichtgeving (deze verschijnen automatisch op de voorpagina en in lijsten).
- Pagina’s voor meer standvastige informatie (deze moeten handmatig in een menu of als via een link bereikbaar worden gemaakt).
- Events voor lezingen, symposia, enz. (deze worden automatisch in de Events kalender weergegeven)
- Media voor het verrijken van berichten, pagina’s en events (afbeeldingen en bestanden worden opgeslagen in de Media bibliotheek en zijn daarna beschikbaar om in te voegen in de berichten, pagina’s en events).
Opmaak
Hanteer bij het opstellen van berichten de volgende richtlijnen :
- Zet na de eerste alinea van het bericht een ‘more’-tag. De eerste alinea verschijnt dan op de homepagina met berichten, de rest van de tekst wanneer de gebruiker doorklikt om het hele bericht te lezen.
- Gebruik voor tussenkoppen Heading 3.
- Gebruik voor lijstjes de genummerde of ongenummerde lijst opmaak.
- Voeg de foto’s in op de plek in het bericht waar ze moeten verschijnen.
- Plaats een foto-onderschrift niet in het bericht maar voeg het toe aan de instellingen van de betreffende foto in de mediabibliotheek.
- Voeg verder alleen de hoogst noodzakelijke opmaak toe (vet, cursief, enz).
Het gebruikte thema en stylesheet zorgen voor de rest!
Afscherming content
Op de hoofdsite hebben visitors en subscribers toegang tot pagina’s, events en berichten in de categorie ‘nieuws’ en ‘zonder categorie’. Members, contributors, editors en administrators hebben toegang tot alle pagina’s, events en berichten (ongeacht hun categorie). Bij het publiceren van berichten is het dus belangrijk ze de juiste categorie mee te geven:
- Gebruik de categorie ‘nieuws’ voor openbare berichten.
- Gebruik een (of meerdere) van de andere categorieën voor berichten die uitsluitend bedoeld zijn voor gebruikers met de rol member, contributor, editor of administrator.
Let op: de categorie ‘zonder categorie’ wordt automatisch toegewezen wanneer geen keuze voor een categorie wordt gemaakt. Een bericht in de categorie ‘zonder categorie’ is openbaar.
De e-learning site is ontoegankelijk voor visitors en subscribers. Zij worden automatisch doorverwezen naar de pagina ‘Geen toegang‘. Alle andere rollen hebben toegang tot alle gepubliceerde content in de e-learning.
NB De afscherming van content in de hoofdsite is ingeregeld in de Advanced Access Manager plugin. De afscherming van de content in de e-learning is ingeregeld in het functiebestand van het child theme Genesis NMP.