Met een Vakspecialist Muziek kan de school veel beter inspelen op de behoeften van de kinderen, de mogelijkheden van het team en de wensen van de ouders naar meer en beter muziekonderwijs.
Iets voor jouw school?
Ben jij leraar in het basisonderwijs en heb je affiniteit met muziek, kunst en cultuur?
Ben jij iemand die graag met kinderen zingt, luistert en speelt en ze in aanraking brengt met verschillende instrumenten, culturen en voorstellingen?
Lees dan verder!
De post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek leidt leraren uit de basisschool op tot vakspecialist muziek, zowel in de eigen school als bovenschools. Zingen, spelen en leiding geven aan musiceren staan centraal. Er worden basale muziektheorielessen gegeven en ook is er aandacht voor instrumentaal samenspel. Tijdens de bijeenkomsten wordt gewerkt met actueel methodisch materiaal.
De deelnemer kan het advies krijgen aanvullende muzieklessen te volgen bij muziekscholen, conservatoria of privé-docenten, zoals ‘begeleid jezelf op gitaar’, zang en slagtechniek. Deze aanvullende lessen worden soms speciaal aangeboden of opgenomen binnen de opleiding. Per opleidingsplaats kan dit verschillend zijn.
Iedere deelnemer werkt, in de zone van naaste ontwikkeling aan zijn of haar competenties. Hierbij komt muziektheorie en ook didactiek aan de orde. Een breed scala aan praktische werkvormen komt voorbij. Daarnaast worden opdrachten aangeboden die bijdragen aan een muzikale rijke leeromgeving van de basisschool. Te denken valt aan bijzondere projecten, zoals het instuderen van een musical, het leiding geven aan een schoolkoor of instrumentale speelgroep. Een keuzeopdracht van het programma is het organiseren van een schoolconcert op school. Hiervoor moet worden samengewerkt met kunstzinnige instellingen zoals schouwburgen, muziekscholen en muziekgezelschappen, de plaatselijke harmonie of fanfare of een band. Door samen met musici een concert voor te bereiden, ben je als vakspecialist muziek de verbindende factor.
De opleiding wordt afgesloten met een muzikale presentatie en een portfolio. In dit portfolio zijn onder andere verslagen van de lessen, projecten, werkstukken van kinderen, beeld- en geluidsverslagen en liedbewerkingen opgenomen. Naast de bijeenkomsten zal de deelnemer dus tijd moeten investeren in onder andere zelfstudie, intervisie, het uitvoeren van praktijkopdrachten en overleg met teamleden.