Waarom een specialist in school?
De nieuwe ‘Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie’ geven scholen ruimte om zich op allerlei gebieden te profileren. Veel scholen zijn in dit kader op zoek naar een kwaliteitsimpuls voor het vak muziek. Maar dan wel graag in de vorm van een leraar die, naast zijn specialisatie in het vak muziek, breed inzetbaar is binnen de school. Ook de politiek heeft geld vrijgemaakt voor meer en beter muziekonderwijs op de basisschool. Hiermee is onder andere deze opleiding Vakspecialist Muziek opgestart. De opleiding wordt al meer dan tien jaar op meerdere plaatsen in ons land succesvol uitgevoerd en heeft zijn waarde voor de praktijk inmiddels bewezen.
Bij het aanvragen van de subsidie voor de Muziekimpuls is het opleiden van een Vakspecialist Muziek een waardevolle en duurzame investering.
Iets voor mijn school?
Door één van de teamleden op te leiden tot muziekspecialist, wordt niet alleen het muziekonderwijs, maar het culturele klimaat in de hele school verbeterd en vernieuwd, doordat dit teamlid:
- tijdens de opleiding bekend raakt met de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied;
- het vak muziek in verschillende groepen kan geven;
- contact legt met kunstzinnige instellingen zoals schouwburgen, muziekscholen en muziekgezelschappen;
- de schoolconcerten op school kan organiseren, een musical kan instuderen en tijdens bijzondere projecten leiding geeft aan een schoolkoor of instrumentale speelgroep.
Met een Vakspecialist Muziek kan de school dus veel beter inspelen op de behoeften van de kinderen, de mogelijkheden van het team en de wensen van de ouders naar meer en beter muziekonderwijs. Zo wordt de school een eigentijdse organisatie die niet alleen het maximale uit haar leerlingen, maar ook uit haar medewerkers haalt.
Kwaliteitsimpuls
Een nascholing als deze kan prima worden ingezet in het kader van de verhoging van de kwaliteit van het personeel binnen het Integraal Personeelsbeleid (IPB). Wanneer de school werkt met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor de medewerkers, dan past deelname aan de opleiding prima binnen de ontwikkeling van competenties van teamleden. Na het afronden van de opleiding is een teamlid op meerdere manieren inzetbaar binnen de school. Verschillende varianten met betrekking tot het ruilen van klassen zijn mogelijk. De Vakspecialist Muziek kan ook als coach in andere klassen een bijdrage leveren.
Bij vacatures kunnen uren worden aangewend voor een vakspecialist. De nieuwe baan wordt dan kleiner dan 1.0 fte, zodat er binnen de formatie plaats komt voor een vakspecialist. Organisatorisch is dat goed op te lossen door volgens een vaststaand rooster met collega’s van groep te wisselen.
Verder kan een vakspecialist in veel gevallen worden aangesteld wanneer de school groeit en de ruimte voor personeel toeneemt. Vaak blijkt het mogelijk om samen te werken met andere schoolbesturen, of om tot een gecombineerde aanstelling over te gaan.
Mogelijkheden voor het financieren van een vakspecialist
Binnen de nieuwe bekostigingsstructuur (lump-sum regeling) kan een schoolbestuur op allerlei manieren beter inspelen op de behoeften van het team.
Voorbeelden:
- Een deel uit het schoolbudget inzetten ter stimulering van het muziekonderwijs op de school.
- Reguliere formatie groepsonderwijs inzetten binnen de geldende regelgeving (bijvoorbeeld door het aantal leerlingen per groep iets te verhogen waardoor formatieruimte ontstaat voor een vakspecialist).
- Bij het bovenschools management een project aanvragen (voor een aantal jaren) ter stimulering van het muziekonderwijs op school.
- Inzetten van extra subsidies op gebied van cultuureducatie en versterking muziekonderwijs.
- Achterstandssituaties: vakspecialisten die na schooltijd werkzaam zijn binnen de brede school kunnen voor die uren vaak bekostigd worden uit speciale gelden.
- Bij brede scholen of IKC’s kan de vakspecialist muziek een verbindende factor zijn in het muziekaanbod.