Groepsonderwijs
De opleiding bestaat uit ca. 15 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst bestaat voor een deel uit instructie door de docent, maar het uitwisselen van informatie over en weer is minstens even belangrijk. Daarom is er gekozen voor lessen in groepsverband.
De bijeenkomsten kenmerken zich door:
- Gezamenlijk musiceren: samen zingen en spelen
- Gezamenlijke theorie, slagtechniek, zangtechniek en didactiek
- Gezamenlijk practicum (oefensessies)
- Workshops: cursisten houden presentaties voor elkaar
- Voortgangsgesprekken op basis van het portfolio (dit kan ook buiten de bijeenkomsten worden georganiseerd).
- Persoonlijke coaching
- Lessen van gastdocenten (bijv. vakleraren die werkzaam zijn in de praktijk)
POP: een eigen traject maken
Tijdens deze opleiding wordt gebruik gemaakt van Persoonlijke Ontwikkelings Plannen (POP’s). In overleg met de studiebegeleider wordt steeds het traject besproken dat je gaat volgen. Daarmee kun je dus aansluiten op jouw niveau en nieuwe uitdagingen aangaan die passen bij je huidige ontwikkeling en bij de situatie van de school waar je werkzaam bent. Dit doe je door vast te leggen welke competenties je al bezit en door te kiezen voor opdrachten die je uitdagen voor het ontwikkelen van nieuwe competenties. Van je begeleider krijg je hierop feedback. Het individuele studietraject staat tijdens de opleiding meerdere keren centraal. Je bespreekt en evalueert het met je begeleider en de andere deelnemers.
Portfolio
Gedurende de opleiding maak je een portfolio waarin je bewijst dat je in alle competentiegebieden op het niveau van de vakspecialist hebt gefunctioneerd. Het portfolio wordt op meerdere momenten gedurende de cursus ter inzage ingeleverd.
Eindpresentatie
Naast dit portfolio geef je een presentatie van ca. 30 minuten. Het gaat om een presentatie waarin je je muzikale vaardigheden praktisch demonstreert door te werken met je studiegenoten op het niveau van de vereiste deelcompetenties. Je kiest hiervoor jouw eigen vorm, waarmee je bewijst dat je competent bent als vakspecialist muziek. Voorbeelden van (onderdelen van) presentaties zijn:
- Een workshop (b.v. aan je studiegenoten): een praktische presentatie van de door jou behaalde competenties. Je kunt daarbij diverse audiovisuele of praktische demonstratiemiddelen gebruiken
- Vernieuwende didactische werkvormen
- Instuderen van een zelfgemaakte compositie of liedbewerking
- Succeservaringen uit de praktijk