” Wauw, wat een toffe dag, complimenten! ”
” Na afloop van de optredens hebben we met de andere pabo-studenten een jamsessie gehouden, dat was gaaf! “
Dat waren twee quotes na afloop van ‘Kempel muziekfestival’, dat op 20 november 2019 werd gehouden in het kader van het 150-jarig bestaan van Hogeschool De Kempel.
Alle pabo’s werken inmiddels met de subsidiegelden vanuit ‘Meer Muziek op de Pabo’. Hogeschool de Kempel was één van de vier pabo’s uit de eerste lichting. Omdat we er op De Kempel van overtuigd zijn dat geluk vermeerdert als je het deelt, hebben we met ‘Meer Muziek in de Klas’ de handen ineengeslagen om een muziekfestival te organiseren.
De doelstelling van het festival was tweeledig. In de ochtend stond het muzikaal ondertekenen van ‘Muziekakkoord Helmond’, in aanwezigheid van koningin Máxima, centraal. De Koningin volgde een muzikale route door Hogeschool de Kempel, waarbij 500 van onze eerste-, tweede- en derdejaars voltijdstudenten voor haar zongen en gitaar speelden. In de middag lag het accent op het delen van muzikale good practices op drie podia: een Kempelpodium, een basisscholenpodium en een pabo-podium. Een programma dat festivalwaardig genoemd mag worden. Basisschoolkinderen en pabo- en conservatoriumstudenten namen het publiek helemaal mee. Afsluitend besloot een aantal studenten van verschillende pabo’s zelfs een jam-sessie te houden.
Volgens Willem Heldens, die de Koningin begeleidde op deze muzikale wandeling, was de koningin erg onder de indruk van dit muzikaal onthaal. Ze benadrukte in het rondetafelgesprek, dat studenten zich door oefenen en feedback ook echt competenter gaan voelen. De Koningin benadrukte ook de positieve effecten van de samenwerking met conservatoriumstudenten, met name door het uitwisselen van peer-feedback. De samenwerking tussen basisscholen en pabo’s is ook benoemd als succesfactor. Video-feedback, mentoren-workshops en de music university days dragen op positieve wijze bij aan het bekwamen van (aanstaande) leraren en het beleven en ervaren van de kracht van goed muziekonderwjs.
Wat is er nog meer mogelijk? Het op deze manier verspreiden van het muzikale vuur is wat ons betreft voor herhaling vatbaar.
Op de eerstvolgende studiedag praten we jullie graag persoonlijk bij.
Vriendelijke muzikale groeten,
Willem Heldens en Anne-Marie Smeets-Sloekers
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.